Domowa granola z jabłkiem i orzechami dla całej rodziny.
Przepis:
· 1 szklanka płatków owsianych
· 1 szklanka innych lubianych płatków np. gryczanych, orkiszowych
· ½ szklanki dowolnych, ulubionych orzechów np. migdały, orzechy nerkowca lub nasiona słonecznika,
· 1 małe jabłko
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 1/2 łyżeczki imbiru
· 2 łyżki miodu
· 1 łyżka oleju
· szczypta soli
1. Jabłko zetrzyj na mus na drobnej tarce.
2. Orzechy i nasiona posiekaj.
3. Wymieszaj najpierw płatki z orzechami, nasionami i solą.
4. Do suchych składników dodaj miód, olej i starte jabłko. Dokładnie wymieszaj.
5. Piecz w temperaturze 150ºC około 30-40 minut, do momentu gdy składniki będą suche i przyrumienione. Mieszaj co 5-10 minut.
Przechowuj w słoiku i wykorzystuj np. do szybkiego śniadania.
Gotową granolę można dodać do jogurtu, mleka albo chrupać jako przekąska.
?W wersji dla najmłodszych orzechy i nasiona zmielić na mąkę, ponieważ maluch może nie poradzić sobie z większymi kawałkami orzecha. Miód lepiej podawać po 12 miesiącu życia dziecka.